top of page
  • Obrázek autoraHana Křížová

Fascinující svět mravenců v makroobjektivu Veroniky Souralové

Aktualizováno: 21. 5.

Dne 6. května 2024 se u nás v Ústavu pro nanomateriály uskutečnila v rámci projektu InterBridge přednáška o makrofotografii hmyzu, kterou vedla renomovaná fotografka a ředitelka prestižní soutěže Czech Press Photo, paní Veronika Souralová. Tato událost se stala skvělým doplňkem našeho přednáškového cyklu "Optika", jímž jsme zahájili náš česko-saský projekt zaměřený na propojení vědy a umění.

Zatímco předchozí přednáška pana Sýkory nás provedla nano a mikrosvětem, ke kterému je potřeba specializovaného vybavení v podobě elektronového a optického mikroskopu, makrofotografie nás přivedla do světa, který je už částečně viditelný pouhým okem. K pořízení makrofotografií hmyzu stačí fotoaparát a kvalitní makroobjektiv, které si může pořídit každý nadšený amatérský fotograf. To ale z něj ještě neudělá mistra v tomto oboru. K tomu jsou potřeba další vlastnosti, které paní Veronika Souralová bezpochyby má: kreativita, fantazie, představivost a především trpělivost.

Během přednášky sdílela paní Souralová, autorka knih s vlastními fotografiemi jako "Jeden den v mraveništi", "Povídání s motýly", "Včelí domeček" a "Příběhy z trávy", s publikem svůj příběh o tom, jak se vlivem otce stala vášnivou pozorovatelkou hmyzu. Následně se přednáška zaměřila na fascinující svět mravenců v makro měřítku, a to za doprovodu fotografií autorky.

Paní Souralová popsala své výpravy, během kterých fotografovala jak impozantní tropické mravence Atta, tak i obyčejné české lesní mravence. Díky jejímu vyprávění a fotografiím ožívaly před zraky publika Sekorovy příběhy Ferdy Mravence, ať už se jednalo o budování mraveniště, chov mšic nebo loupežné výpravy mravenců za kuklami jiných kolonií.

Tentokrát nás mile zaskočil zvýšený zájem německého publika, které se k přednášce připojilo online a pro nějž přednášku opět tlumočil pan Vitvar. Stalo se tak i díky úsilí našich německých projektových partnerů z Technické univerzity v Chemnitz, kteří informaci o akci šířili mezi své kolegy, studenty a známé. K propagaci akce přispěla i cílená reklama na Facebooku, která oslovila široké publikum v Německu a pomohla posílit mezinárodní rozměr projektu InterBridge.

Na závěr bychom rádi paní Souralové poděkovali za inspirativní přednášku a popřáli jí mnoho štěstí a úspěchů v její fotografické tvorbě. Těšíme se na další knihy doprovázené jejími úchvatnými fotografiemi, které otevírají dveře do fascinujícího světa hmyzu.


Hana Křížová



42 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page