top of page
  • Obrázek autoraHana Křížová

Nanosvět na tričku

Aktualizováno: 14. 4.


11.3. 2024 proběhl na našem Ústavu pro nanomateriály workshop pro studenty Střední umělecké školy (SUŠ) v Liberci, při němž se studenti oborů Grafický design a Užitá fotografie a media inspirovali ve své výtvarné činnosti fascinujícím mikro a nanosvětem.


Vzrušení, radost a nadšení - to byly přesně ty emoce, které jsme mohli pozorovat ve tvářích studentů, kteří se nedávno účastnili naší akce v rámci projektu InterBridge. Byl to nejen workshop, ale především cesta objevování krásy a inspirace skrze elektronovou mikroskopii.


Studenty doprovázeli také tři pedagogové, kteří po celou dobu poskytovali studentům podporu a inspiraci. Začali jsme úvodní přednáškou od našeho zkušeného lektora, dr. Pavla Kejzlara, o principu elektronové mikroskopie. Studentům předvedl fascinující obrazy z elektronového mikroskopu, které shromáždil během let své práce. Ale nešlo jen o pasivní pozorování. Dr. Kejzlar je skvělý pedagog, který zapojil studenty do kvízu a nechal je hádat, co zrovna vidí na obrázcích. Tato interaktivní forma prezentace rozproudila jejich zájem a nasadila tempo pro zbytek dne.


Poté následovala praxe. Studenti se rozdělili do skupin a vydali se na cestu objevování. Jedna skupina pracovala přímo s dr. Kejzlarem v mikroskopovně, aby se naučili celý proces přípravy vzorků a následně měli možnost vidět výsledky své práce prostřednictvím elektronové mikroskopie. Druhá skupina se vydala na prohlídku laboratoří CXI, kde se seznámila s různými technologiemi a výzkumnými postupy, včetně laboratoře 3D tisku, laboratoře plazmových metod, oddělení tribologie, laboratoře výroby nanovláken a tkáňové laboratoře.


Následně si obě skupiny vyměnily role, aby každý student měl možnost prozkoumat vše, co nabízíme. A když studenti viděli pod mikroskopem struktury a tvary, které jsou na každodenní bázi skryty před lidským okem, jejich nadšení bylo nakažlivé. To byl hlavní cíl akce - otevřít studentům oči pro krásu v mikroskopickém světě.


Každý student si přinesl různé biologické materiály, jako jsou části rostlin, semínka, listy, koření, vlasy, hmyz a dřevo, aby je mohl prozkoumat pod elektronovým mikroskopem. Ale to nebylo vše. Naši němečtí partneři z Technické univerzity Chemnitz se zapojili do akce dodáním obrázků "nebiologických materiálů" z optického mikroskopu, včetně polyuretanu, nanočástic polymerních vláken a různých kompozitů, které vyvíjejí pro automobilový průmysl. Tím studentům poskytli nový pohled na struktury materiálů používaných ve vědeckém výzkumu. Tato spolupráce obohatila zážitek studentů a dala jim možnost pracovat s různorodými materiály.


A co bude dál? Každý student nyní vezme tyto snímky a graficky je upraví, aby je mohl přenést na textil pomocí sítotisku. Jejich výtvory se stanou součástí naší putovní výstavy, která propojí české a saské umělce a vědce. A protože jsme chtěli studenty ještě více motivovat, celou akci jsme pojali jako soutěž, ve které budeme vyhodnocovat nejlepší potisky z obou skupin vzorků, bio i nebio.


Těšíme se na to, co nám studenti předvedou, a jak jejich práce obohatí naši putovní výstavu. Ať už to budou fotografie, potištěná trička nebo tašky, jsou to výtvory, které budou mít hluboký význam pro nás i pro naše německé partnery. Tímto způsobem jsme vytvořili prostor pro spojení vědy a umění, který posiluje nejen vzdělání, ale i kreativitu mladých talentovaných umělců. Takové spojení umění a vědy je pro nás skutečnou inspirací a těšíme se na další spolupráci v rámci projektu InterBridge!


Hana Křížová




74 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page