top of page
  • Obrázek autoraHana Křížová

Ocenění výtvarných talentů za díla na téma Bionika

Aktualizováno: 5. 7.




Dne 28. června, kdy si děti přebíraly svá vysvědčení, jsme s kolegyní Karolínou jakožto zástupkyně projektu InterBridge zavítaly na ZŠ Sokolovská v Liberci, abychom ocenily nejlepší výtvarná díla na téma Bionika.


Samotná výtvarná soutěž byla zakončením akce Bionika, kterou jsme pro děti ze tříd 5.B a 6.B ZŠ Sokolovská zorganizovali v rámci česko-saského projektu InterBridge. Připomenu, že akce začala na našem Ústavu pro nanomateriály přednáškou/workshopem o bionice, při němž si děti měly možnost prohlédnout biologické preparáty v mikroskopu a dozvědět se, jak se technické výtvory inspirují přírodními řešeními. Následovala exkurze do botanické zahrady v Drážďanech, jejíž součástí je bionická stezka. Tady se děti setkaly s rostlinami, které sloužily jako předloha pro jejich kresby a zároveň jsme společně vyplňovali test o bionice s německými studenty i náhodnými návštěvníky botanické zahrady.


Soutěžní obrázky hodnotili učitelé ZŠ Sokolovská i náš odborný tým. Musím přiznat, že vybrat nejlepší díla bylo velmi obtížné, protože všechny obrázky byly krásné a nápadité. Děti prokázaly, že byly velmi pozorné při přednášce, že mají skvělý talent pro pozorování přírody i úžasnou fantazii.


Já jakožto vedoucí projektu jsem si nenechala ujít možnost předat osobně dětem ocenění za nejlepší výtvarná díla na téma Bionika. Bylo pro mne moc příjemné, že jsem dárkovými poukazy na nákup v Alze v ceně 500 a 1000 korun mohla alespoň několika oceněným dětem udělat radost. Aby to nebylo líto těm, kteří ocenění nedostali, po prázdninách od nás obě třídy dostanou ještě hromadný poukaz do Urban Jump Areny v Liberci.


Jak jsem psala již v předchozí reportáži z exkurze do botanické zahrady v Drážďanech, do naší akce se zapojili i němečtí účastníci, kteří prokázali své znalosti bioniky prostřednictvím testu a následně nám zaslali své výtvarné práce. Asi nejhezčí byly obrázky od Ursuly Schmidt a Heiderose Schlutte z Drážďan, přestože jejich výtvarná díla nebyla zaměřena na bioniku, ale na krásy přírody.


Mnohé z kreseb, které z této akce vznikly, byly tak zdařilé a kreativní, že si je umím představit i jako ilustrace v knize pohádek, básniček nebo sci-fi příběhů. Toto nás inspirovalo k úvaze o vytvoření takové knihy s ilustracemi. Ale o tom ještě popřemýšlíme. Každopádně všechny obrázky, které vytvořili čeští i němečtí účastníci naší akce, budeme vystavovat v rámci naší první putovní česko-německé výstavy zaměřené na první etapu projektu InterBridge. Do výtvarné části akce přispělo iniciativně i několik žáků 9.B ZŠ Sokolovská. I když byly jejich obrázky velice zajímavé, ceny v této kategorii jsme neudělovali, protože 9. třída se neúčastnila celého workshopu Bionika. Do výstavy je ale zařadíme.


Oceněné práce:


**5.B**

1. místo: Tomáš Veselý (Virus živý i počítačový)

2. místo: Natálie Málková (Sedmikrásky ve stroji)

3. místo: Felix Tichý (Měsíc jako inspirace pro stroje), Václav Pouzar (Květinovo-strojová hlava)


**6.B**

1. místo: Dorotea Fantová (Květiny vytvářející mechanický systém)

2. místo: Dita Klatovská (Květinový lustr), Ema Hrubešová (Kapka vody stékající po listu jetele, kterou odpuzují malé kužely a jejich využití v textilním průmyslu)

3. místo: Tomáš Bobok (Elektrická květina)



Celá akce byla krásným zakončením školního roku i naší první projektové etapy a ukázkou, jak inspirující může být přeshraniční spolupráce a propojení vědy a umění. Děkujeme všem účastníkům za jejich úžasná díla a dětem ze ZŠ Sokolovská přejeme krásné prožití prázdnin!


Hana Křížová





46 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page