top of page
  • Obrázek autoraHana Křížová

Ohlédnutí za dvěma workshopy Práce s elektronovým mikroskopem pro veřejnost

Aktualizováno: 4. 7.

Na konci května a v polovině června proběhly na našem Ústavu pro nanomateriály při TU v Liberci dva workshopy zaměřené na práci s elektronovým mikroskopem, které jsme otevřeli široké veřejnosti. Tyto akce konané ve spolupráci s našimi německými partnery v rámci projektu InterBridge přilákaly celkem 25 nadšených účastníků. Mezi nimi byli i čtyři návštěvníci z německé Žitavy a jedna návštěvnice z Polska, což nás velmi těší a svědčí o tom, že přeshraniční spolupráce funguje na jedničku.


Jednou z účastnic byla i paní Yolanthe z německé Žitavy, která nám poskytla krátký rozhovor. "Jsem v důchodu, ale přírodní vědy mě vždy fascinovaly. O vašem workshopu jsem se dozvěděla na internetu a hned mě zaujal. Přemluvila jsem kamarádku a vydaly jsme se vlakem do Liberce. Dopoledne jsme si užily procházku po městě a návštěvu botanické zahrady, a odpoledne jsme se ponořily do světa elektronového mikroskopu. Váš projekt sleduji pravidelně a moc mu fandím, protože podporujete přeshraniční spolupráci a dáváte lidem možnost nahlédnout do vědecké práce," sdělila nám nadšeně.


Ze Žitavy přijela i paní Leonie se svým kolegou Lukasem. Elektronový mikroskop pro ně není žádnou novinkou, protože oba pracují v Centru pro inovace a transfer technologií, které je součástí Vysoké školy v Žitavě a Zhořelci, podobně jako je náš Ústav pro nanomateriály součástí TUL. I přesto si oba workshop očividně užívali. Přivezli s sebou několik rostlinných vzorků, například semena máku a plod lopuchu. Paní Leonie mě navíc překvapila svou perfektní češtinou. Na univerzitě v Žitavě pracuje jako projektová koordinátorka a náš ústav navštívila i s cílem navázat další pracovní kontakty.


Stejně jako při předchozích workshopech, i tentokrát si účastníci mohli přinést své vlastní vzorky, které následně zpracovali na preparáty pro elektronový mikroskop. Po zhotovení snímků jsme je požádali, aby své výtvory výtvarně zpracovali a zaslali nám je zpět. Několik vtipných, zajímavých i krásných výtvorů nám skutečně přišlo a my za to moc děkujeme. Tyto obrázky využijeme v rámci připravované putovní výstavy, která bude dalším mostem mezi vědou a uměním.


Aby se u nás účastníci cítili co nejlépe, připravili jsme pro ně malé občerstvení, které bylo k dispozici po celou dobu workshopů. Nálada byla přátelská a uvolněná, což bylo především zásluhou našeho zkušeného mikroskopmastera Pavla Kejzlara. Pavel, již vám známý z předchozích akcí, je vždy pohotový a vtipný, takže workshopy s ním utíkají jako voda. Jeho krásná asistentka Míša Petržílková také přispěla k pohodové atmosféře obou setkání. Věřím, že se všem u nás líbilo, a doufám, že i naše budoucí akce, které v rámci projektu InterBridge společně s našimi německými partnery plánujeme, přilákají další návštěvníky z Čech i Německa.


Hana Křížová



56 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page