top of page
  • Obrázek autoraHana Křížová

Workshop "Malování bublinami" přinesl radost a kreativitu dětem z Lessing Grundschule v Žitavě


Dne 4. září 2024 jsme uspořádali workshop "Malování bublinami" pro cca 23 dětí ze třídy 4A na Lessing Grundschule v Žitavě. Tento interaktivní a interdisciplinární workshop spojoval umění a vědu, což je zcela v souladu s naším projektem InterBridge, který podporuje propojení těchto oblastí. 

Na úvod workshopu se děti dozvěděly několik faktů o bublinách – jak vznikají, proč mají kulatý tvar nebo jak se na jejich povrchu vytváří duha díky rozkladu světla. O tuhle vědeckou část se postarala naše Karolína, která dětem vše vysvětlila přiměřeně jejich věku. 


Následovala umělecká část, kde jsme dětem představili kreativní techniku "malování bublinami". Princip je jednoduchý, ale velice zábavný – detergent nebo mýdlová voda se obarví potravinářskými barvivy (pro bezpečnost dětí), pak se dětem rozdají brčka, kterými do kapaliny foukají. Barevná pěna se pak přenese na papír a po jejím prasknutí vznikne krásná barevná struktura. No, alespoň v ideálním případě. Děti však, jak už to tak bývá, se do aktivity vrhly s takovým nadšením, že místo jemného přenášení bublin na papír došlo spíše k experimentování s naléváním barvy. Výsledná díla tak připomínají spíše mozaiku barevných skvrn než pečlivě tvořené umění. Hlavní ale bylo, že si to děti užívaly naplno!


Děti byly rozdělené na dvě skupiny – jedna skupina malovala, zatímco druhá se zabavila různými typy bublifuků. Zatímco Karolína vedla výtvarnou část, Pavel se postaral o druhou polovinu dětí, která si hrála. Nakoupili jsme bublifuky na maxi bubliny, bublifukovou pistoli a speciální "bublinové rukavice", které děti nadšeně využívaly k vytváření bublin. Velkým hitem byly také bublifukové meče, které produkovaly celé kaskády bublin. Prostě bubliny létaly všude kolem :-) 


Pavel během workshopu fotil a natáčel děti, abychom měli krásnou dokumentaci tohoto skvělého dne. Velkou pomocnicí nám byla studentka Tereza Sedláčková, která vedla komunikaci s dětmi. Studuje obor angličtina/němčina na pedagogické fakultě TUL a působila jako tlumočnice, což velmi přispělo k plynulému průběhu celého workshopu.


Workshop trval tři hodiny, včetně přípravy a následného úklidu. Díky předchozímu upozornění si děti přinesly sluneční brýle, aby si chránily oči, a přišly vhodně oblečené, mnohé dokonce v zástěrách, takže žádné obavy o to, že se oblečení zašpiní.


Na závěr bychom rádi poděkovali Lessing Grundschule za skvělou spolupráci. Uzavřeli jsme memorandum o spolupráci, které podepsal ředitel našeho institutu, prof. Černík, a ředitelka školy, paní Annegret Heyne. Věříme, že nás čekají ještě další společné akce, a už nyní se těšíme na další workshop pro třídu 4B, který se uskuteční za 14 dní. Doufáme, že počasí nám opět bude přát, protože to první bylo slunečné a krásné.


Děkujeme všem zúčastněným za jejich nadšení a těšíme se na další bublinové dobrodružství!


Hana Křížová



0 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page